Søk etter artikler
SEILTOKT 2010
DAGSTURER/UTLEIE
KONTAKTINFO
SISTE NYTT
OM STIFTELSEN
HISTORIKK
VENNEFORENINGEN
SKJÆRGÅRDSMENY

Linker
Video av skuta
Regattaer/Races
Tall Ships Races 2009

TIL FORSIDEN


Kontaktskjema
Bildegalleri
| Tilbake |

Litt historikk om fullriggeren

”Sørlandet” er en enestående kulturarv fra det maritime Norge under seil. Tidligere var hun et skoleskip for sjømannsopplæring av skoleskipsgutter, nå er hun tilgjengelig for opplevelsesseilas for ”ungdom” i alle aldere.


”Sørlandet” er verdens eldste operative fullrigger og byggenummer 1 ved Høivolds Mek. Verksted i Kristiansand. (verftet eksisterer ikke lengre).

Grunnkapitalen for å bygge ”Sørlandet” var et legat på 25.000 pund sterling, opprettet av skipsreder O.A.T. Skjelbred i Kristiansand for bygging av en tremastet fullrigger som skoleskip. Skuta var ferdigbygget i 1927 og overlevert den 28.mai som regnes som skutas ”bursdag”.

Skipet ble oppmålt til 577 bruttotonn. Total lengde 64,15 mtr. Største bredde: 8,87 mtr. Største mastehøyde: 34,2 mtr.  Seilføring: 27 seil -  seilareal: 1.236 m2.

Gjennom Sørlandets Seilende Skoleskibs Institution sto "Sørlandet" sentralt i utdanningen av unge sjømenn i den landsdel hun ble oppkalt etter.

På jomfruturen til Oslo i 1927 ble "Sørlandet" for første gang inspisert av Kong Haakon og Kronprins Olav, senere samme år seilte hun til London med 90 skoleskipsgutter om bord for å delta i vigslingen av den nye sjømannskirken, St. Olav’s Church.

Et høydepunkt var toktet til Canada og Amerika i 1933. Som første norske skoleskip krysset ”Sørlandet” Atlanteren og opp St. Lawrence kanalen og ”Lakene” for å utgjøre den norske ”paviljongen” på utstillingen ”A Century in progress” på verdensutstillingen i Chicago.

”Sørlandet var underlagt den tysk marine fra 1940 – 45 som losjiskip for tyske ubåtmannskaper og senere som fangeskip for b.annet tyske soldater som deserterte. ”Sørlandet” fikk en hard medfart og ble sterkt nedslitt under krigen og ble ikke seilklar igjen før i 1948 etter en omfattende renovering.

Først i 1958 ble ”Sørlandet” utstyr med motor. ”Sørlandet” var således den siste av de store europeiske seilende skoleskip som fikk motor innstallert.

I 1974 ble ”Sørlandet” skiftet ut som skoleskip og solgt til skipsreder Staubo i Arendal. Skuta lå tre år i opplag i Kilsund men ble i 1977 kjøpt tilbake til Kristiansand av Skjelbreds rederi, som forærte ”Sørlandet” i gave til Kristiansand kommune. Etter restaurering, låneopptak og stor dugnadsinnsats med kommunen som rederi og støttet av sin venneforening, var hun igjen seilklar i 1980,- nå også med en større motor på 560HK. Fra 1980 – 1983 var ”Sørlandet” eneste norske skoleskip i drift og var først ute med åpne tokt for ungdom og eldre av begge kjønn. Etter hvert har det blitt mange også fra utlandet som ønsker å seilte på ”Sørlandet” som betalende -medseilere- (trainees).

I 1981 ble Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet dannet med det formål å eie og bevare skuta gjennom aktiv bruk. Det er denne stiftelsen som er skipets rederi og eier i dag, og som planlegger og administrerer driften. 

  I 1981 krysset ”Sørlandet” Atlanteren fire ganger, samt utførte en serie seilaser mellom Bermuda og Boston i tilegg til filmoppdrag i New York. To ukes Nordsjøtokt ble vanlig driftsform i årene som fulgte. I 1982 besøkte skuta et 60-talls havner langs norskekysten helt til Krikenes med utstillingen ”Kvinner i kystkulturen” om bord. Til sammen 83.000 besøkende var om bord for å se utstillingen.   

I 1986 ble det ny Amerika tur til 100-årfsjubileet for Frihetsgudinnen i New York. I perioden 1986 til ’88 fikk 500 av marines befalselever sin første sjøtjeneste med tre ukers seilas og sjømannsopplæring på ”Sørlandet”. ”Sørlandet” var også den første skuta med jenter om bord som avanserte til fullbefarende seilskutematroser og styrmenn. I nittiårene ble det også avviklet seilkurs for kapteiner og styrmenn som senere har blir kapteiner og styrmenn på ”Sørlandet”, ”Statsraad Lehmkuhl” og ”Christian Radich” foruten på nederlandske og britiske skoleskip. Det ble også arrangert en serie 6 ukers kurs i sjømannskap i samarbeid med Sjøforsvaret, Rederiforbundet og Arbeidsmarkedsetaten frem til 1996. Vinteren 1995 -’96 –’97 gjennomførte ”Sørlandet” en rekke tokt i tropiske farvann uten at dette gav en forsvarlig økonomisk inntjening.

Inntjeningsgrunnlaget

I nyere tid er seilingsåret fastlagt til drift fra mai – september. D.v.s. ca. 4-5 måneders operativ drift hvis ikke ”Sørlandet” er innleid til et lengre prosjekt. Seilingsåret innbefatter en rekke leieoppdrag for norske og utenlandske oppdragsgivere som: Tokt, skjærgårdsturer og deltagelse i havnefestivaler,- samt at det tilbys ”Åpne tokt” der alle fra 15 – 70 år kan melde seg på mot å betale for toktet. Et toktprogram blir utarbeidet hvert år som også blir avertert i pressen, i magasiner og på egen internett-hjemmeside. Utenfor seilsesongen kan banjeren (skipets oppholdsrom) leies ut til seminarer og selskaper. På skjærgårdsturer eller under lukkede selskaper har skipet egen meny og øl og vinrett. 

Administrasjonen

I administrasjonen på land er det 4 personer ansatt. Direktør, rederiinspektør, sekretær og regnskapsmedarbeider. Det er her driften og seilingsåret planlegges og leiekontrakter utarbeides og inngåes med oppdragsgivere. Ikke minst påmelding og registrering av deg som kunde som ønsker å seile med ”Sørlandet” på tokt som betalende medseiler, eller som  passasjer til en skjærgårdstur.  

Skipets besetning

Besetningen om bord er på 15 personer og er alle mønstrede mannskaper på regulære norske hyrer. Det er en god og fin blanding av nordmenn, dansker og svensker og fra tid til annet noen i mannskapet fra andre land som ønsker seg erfaring på ”Sørlandet”. 

Rehabiliteringsarbeider

I 1978-80 ble ”Sørlandet rehabilitert i store deler av skipet og i 1988 ble hun igjen pusset opp.

Fra 2003 til 2007 er skuta inn i en ny omfattende rehabilitering som pågår i for- og etterkant av seilsesongen. Rehabiliteringen fortsetter gjennom hele 2006 slik at før seilsesongen i 2007 og skutas 80. jubileumsår skulle rehabiliteringen være ferdig i denne omgang. Skuta har fått en 4-blads propeller slik at vibrasjonen i skroget er minimalisert og farten har øket fra 8 til 9 knop under motorgange. Maskinrommet er også nå lydisolert. Pantry på banjeren er pusset opp, og alle sanitæranlegg som toaletter, vask -og dusjer for medseilerene er fornyet. På dekket er dørene i dekkshusene fornyet. Hele innredningen under skipets halvdekk der mannskapet bor er demontert og alt stål er sandblåst og rehabilitert før innredningen kommer på plass igjen. I lugarinnredningen i forskipet foregår det samme. Likeledes blir det nytt furudekk på halvdekket/poopen og på bakken/fordekket samt i mannskapsinnredningen. Stålplater i skutesiden og skipsbunnen skiftes der det er nødvendig og monteres med klassisk klinketeknikk. Karthuset på halvdekket blir også totalrenovert.

Skipets generalarrangement

I følge internasjonal konvensjon av 1969 er ”Sørlandet” nå målt til 499 brutto registertonn og holder øverste klasse 1A1  i DNV. Skuta er velutstyrt og har ”aircondition” på banjerdekket (oppholdstrommet for medseilerene) og i mannskapsinnredningen. Banjeren er smakfullt innredet og har stor anvendelighet både i sjøen og under land til blant annet representasjoner/selskaper.   

Noen tall og mål

IMO nummer: 53345561

Kallesignal: LDTY

Deplasement: 891 tonn

Bruttoregistertonn: 499

Nettotonnasje: 149 tonn

Lengde: 56,69 m

Lengde med baugspryd: 64,15 m

Bredde: 8,87 m

Dypgående: 4,46 m

Største mastehøyde: 34,2 m

Seilføring: 27 seil – areal: 1.236 m2 – 14 knop

Motor: 560HK – 9 knop

El. om bord: 230V 60 c/s

Mannskap: Maks. 20

Kapasitet på seilas: 70 medseilere

Kapasitet på skjærgårdstur: 150 passasjerer

Banjer kapasitet: 90 gjester kan sitte å spise

Dekkselskaper langs kai: 200 gjester på dekket

Dekksareal effektivt: 250 m2

Ref: LB (21.02.06)

Klikk for en utskriftsvennlig versjon av artikkelen!
Flere artikler

Sørlandet med spesialoppdrag til New York i 1986
På invitasjon som deltager på 100 års jubileet for Frihets-Statuen i New York i 1986 seilte "Sørlandet" med en kobberinnholdig stein i lasten. Turen tok 30 døgn i sjøen hver vei med entuisiastiske medseilere.


Kappseilas Falmuth til Skagen i 1966
Dette flotte bildet er sendt av Arild Rostad fra Fredrikstad som var ombord som skoleskipsgutt på Sørlandet under regatten som Sørlandet vant.

TIPS EN BEKJENT
om denne artikkelen!

Ditt navn:

Din e-post:

Mottakers navn:

Mottakers e-post:

Din kommentar:


Programvare og design © 1999-2007