Seilskuta "Sørlandet" har hjemmehavn i Kristiansand og er verdens eldste operative fullrigger. "Sørlandet" er en enestående, flytende kulturperle fra det maritime Norge under seil. Tidligere var skuta et skoleskip for sjømannsopplæring av skoleskipsgutter, men nå er hun tilgjengelig for opplevelsesseilas for "ungdom" i alle aldre.
Høivolds Mek. Verksted i Kristiansand eksisterer ikke lenger. Det gjør derimot verkstedets byggenummer 1, for det var selveste "Sørlandet". Kristiansands stolthet kan seilskuta med rette kalles. Dette er verdens eldste operative fullrigger (seilskip med minst tre fullriggede master), og båten ble både bygd i Kristiansand og har i tillegg sørlandsbyen som hjemmehavn. "Sørlandet" var også det første norske seilskipet i stål som ble bygd som skoleskip da det ble overlevert 28. mai 1927.
Til verdensutstillingen i Chicago
Grunnkapitalen for å bygge en tremastet fullrigger som skoleskip, var et legat på 25 000 pund. Legatet var opprettet av skibsreder O.A.T. Skjelbred i Kristiansand. På jomfruturen til Oslo i 1927 ble "Sørlandet" for første gang ispisert av kong Haakon VII og kronprins Olav. Senere samme år seilte skuta tilLondon med 90 skoleskipsgutter om bord for å delta i vigslingen av den nye sjømannskirken, St. Olavs Church. I årenes løp har det vært mange flotte tokt og spennende historier å berette om. Alt kan ikke nevnes her, men et høydepunkt var nok da "Sørlandet" krysset Atlanteren i 1933 som det første norske skoleskip. Kristiansandsskuta reiste videre opp St. Lawrence kanalen og "Lakene" for å utgjøre den norske "paviljongen" på utstillingen "A Century in progress" på verdensutstillingen i Chicago. Fullt så hyggelig var ikke fullriggerens oppdrag under Annen verdenskrig. Først som losjiskip for tyske ubåtmannskaper og seinere som fangeskip for blant annet tyske soldater som deserterte. Under krigen sank også fullriggeren på Kirkenes havn etter et flyangrep, men ble senere hevet.
Dannet stiftelse
Gjennom "Sørlandets Seilende Skoleskibs Instutisjon" sto "Sørlandet" sentralt i utdanningen av unge sjømenn i den landsdel hun ble oppkalt etter. Krigsårene herjet imidlertid stygt med båten, og først i 1948 ble den seilklar etter omfattende renovering. Ti år etter var motor installert, og "Sørlandet" var den siste av de store europeiske seilende skoleskip som fikk dette. I 1974 ble "Sørlandet" skiftet ut som skoleskip og lå tre år i opplag. Da viste Skjelbreds rederi på nytt samfunnsansvar, og rederiet kjøpte tilbake fullriggeren til Kristiansand Kommune. Etter restaurering, låneopptak og stor dugnadsinnsats, var hun igjen seilklar i 1980. I 1981 ble "Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet" dannet med det formål å eie og bevare skuta gjennom aktiv bruk.
Det er denne stiftelsen som i dag er skipets rederi og eier, og som planlegger og administrerer driften. I de seinere årene er seilingsåret vanligvis fra mai til september. På de fire-fem måneder med operativ drift brukes "Sørlandet" til tokt, skjærgårdsturer og deltagelse i havnefestivaler. I tillegg er det såkalte "Åpne tokt" der alle fra 15-70 år kan melde seg på mot å betale for toktet. Besetningen ombord er på 15 personer, og alle mønstrede mannskaper på regulære norske hyrer. Litt artig er det også at "Sørlandet" var den første skuta med jenter om bord som avanserte til fullbefarende seilskutematroser og styrmenn.
Den siste store rehabiliteringen av "Sørlandet" ble utført i perioden 2003-2007 der det ble investert for ca 60 millioner kroner. Mesteparten av denne summen ble gitt av Staten, Kristiansand Kommune, Vest- og Aust Agder fylkeskommuner, skutas egen Venneforening og en rekke andre bidragsytere.
"Christian Radich" og "Statsraad Lehmkuhl"
Norge har gamle seiltradisjoner, og "Sørlandet" er slett ikke helt alene på havet som representant for de "brede seil". I Oslo har velkjente "Christian Radich" vært skoleskip for handelsflåten fra 1937. Opprinnelig bare med gutter om bord, før jentene gjorde sin entrè i 1983. Med unntak av årene 1939-1947 har skuta seilt med elever fram til 1998. Fra 2005 gjenopptok "Christian Radich" sin skoleskipsstatus, og nå er hun arena for utdanning av nye befalselever for Sjøforsvaret. Osloskuta er også en fullrigger, bygd av stål i Sandefjord i 1937.
Bergenserne mener nå likevel at landets vakreste seilskute hører hjemme i Bergen. Den tremastede barken "Statsraad Lehmkuhl", ble sjøsatt i 1914 som skoleskip for den tyske handelsflåten. Skipet ble i 1921 brakt til Bergen av tidligere statsråd Kristofer Lehmkuhl. Siden da, med unntak av annen verdenskrig, har skipet vært Bergens skoleskip.
Har du lyst på litt saltvann i håret, så er det bare å ta kontakt med et av de tre kontorene. Alle de tre stolte seilskutene tar med medseilere på sine mange tokt i sommerhalvåret. Du får garantert en kulturopplevelse du sent vil glemme.
Fakta
Seilskuta "Sørlandet" er verdens eldste operative fullrigger. Skuta har Kristiansand i Vest Agder som hjemmehavn. Store deler av sommerhalvåret brukes "Sørlandet" til såkalte "opplevelsesseilas" på tokt rundt i europeiske farvann, men den har også krysset Atlanterhavet flere ganger tidligere.